Historie

Op 28 januari 1972 is de Maarssense Hockey Vereniging officieel opgericht. Na de oprichting is hard gewerkt aan het completeren van de elftallen zodat de eerste wedstrijden konden worden gespeeld in augustus 1973.

Als onderkomen voor de vereniging was de Deel van een boerderij aan het Amsterdam-Rijnkanaal naast het ACF-terrein beschikbaar. De kleedkamers werden gedeeld met de andere sportverenigingen. De daar gelegen voetbalvelden werden toen ook bevolkt door hockeyers.

Aldaar zijn twee lustra gevierd, het derde lustrum vond plaats op een nieuwe maar nu ook eigen locatie: een terrein aan de Vecht (Sportpark Oostwaard). Het nieuwe clubcomplex bestond uit een clubhuis met drie kleedkamers, drie natuurgrasvelden en een half verhard oefenveld. Het clubgebouw werd toepasselijk 'Deel 2' genoemd.

Naarmate kunstgras meer en meer algemeen goed werd in de Nederlandse hockeywereld, werd besloten dat MHV niet achter mocht blijven. Dankzij vele inspanningen van de eigen leden, in zowel financiële- als organisatorische zin, werd de droom werkelijkheid in 1985. Uiteraard was dit voor de club een belangrijke mijlpaal. Het eerste kunstgrasveld werd geopend door toenmalig kroonprins Willem-Alexander.

Naarmate in de hockeysport meer op kunstgras werd gespeeld en het ledenaantal groeide, werd de vraag naar een tweede kunstgrasveld groot. Gelukkig is MHV in de gelegenheid geweest ook aan deze behoefte te voldoen.

Door de enorme groei van het aantal (jeugd)leden werd het derde kunstgrasveld in 2004 geopend door Teun de Nooijer.

In augustus 2015 is de uitbreiding van MHV naar vier kunstgrasvelden voltooid. Twee zandvelden werden vervangen en er is een extra veld aangelegd. Na deze verbouwing telt MHV twee waterkunstgrasvelden en twee zandkunstgrasvelden.

Tijdens de Corona pandemie in 2020-2021 werd er met nieuwe interne hockeytoernooitjes en trainingsvormen alles aan gedaan om de leden in beweging te houden. Na de Coronaperiode vierde de club in 2022 haar 50-jarig bestaan. Anno 2024 is MHV met ruim 1.400 leden één van de tien procent grootste hockeyverenigingen in Nederland. MHV Maarssen is een familieclub met ambities, waar gezelligheid en prestatie hand in hand gaan. De eigen leden spelen de belangrijkste rol in de organisatie van de vereniging. In totaal zijn ruim 250 leden/enthousiaste ouders in georganiseerde vorm actief voor de vereniging.

De vereniging zou niet gegroeid zijn zonder het initiatief en de inzet van vele vrijwilligers die een bijzondere bijdrage hebben geleverd:

Oprichters: Cees van Veldhuizen en Bas de Mol


Ereleden: Jan Andeweg†, Percy van Iperen, Xenia Kroes-Schönfeld, Nanda Siebers, Jeroen Willem Klomps, Pieter Ysbrandy† en Hessel de Zoeten†


Leden van verdienste: Dominique van Andel, Annemieke Baumann, Willem Beerman, Govert Brasser, Joost Cransberg, Gijs Dorresteijn, Dol van Duin†, Dorien van Duin, Pieter de Groene, Rob Hofman†, Ber Hoskam, Rene Kirkels, Rutger Klein, Gertjan Koopman, Han van Krugten†, Michiel van der Linde, Carlo de Meijer, Ed Noyons, Hans van Onna, Jaap Oosterhoff, Arjen van de Pol, Pia Rijpma, Han Rijsterborgh, Cor van de Schoot, Esther Schouten-de Groote, Schout Schouten, Ton Speet, Corine van Steenveldt, Cees van Veldhuizen, Geert Valevink, Pieter Verhoef, Pim de Vries, Cees Voermans, Dick Westerveld, Frank de Wever, Bart Wolfs en Evert de Zoeten